Proizvodi
Nazad na proizvode

Veliko prolećno spremanje (lll deo - Dnevni boravak)

Prostor u kome provodite najviše vremena, kao što je dnevna soba, trebalo bi da bude u svakom smislu podržavajući za vas i vaše najdraže, kako u momentima opuštanja tako i u pravljenju planova za postizanje novih životnih ciljeva.

Pored redovne osnovne higijene u ambijentu, važna je i dobra organizacija svih onih stvari koje su nam svakodnevno potrebne, jer red oko nas, pored toga što ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje, odraz je i naše lične unutrašne discipline. Često provetravanje dnevnog boravka je imperativ, kao i osunčanost ambijenta u što većoj meri, a zeleno bilje svakom ambijentu udiše životnost i radost, pa ukoliko do sada niste odabrali svoju omiljenu saksijsku biljku u koju ćete gledati sa uživanjem, možda je upravo trenutak da se posvetite i tome. Pored svega ovoga, izuzetno je važno posvetiti dovoljno pažnje osmišljavanju izgleda dnevne sobe, izboru nameštaja, ali i izboru boja zidova i dekoracija.

Veliko prolećno spremanje (lll deo - Dnevni boravak)

Boje su izuzetno važan činilac svakog životnog prostora i ono su što prvo uočimo kada uđemo u neki ambijent, a psihološki uticaj boja, po rečima naših dizajnera, nikako se ne sme zapostaviti, jer se direktno reflektuje na naše raspoloženje. Ono na šta posebno u samom planiranju treba obratiti pažnju je da li se opredeljujemo za tople ili hladne boje. Iako na sam pomen „hladnih boja” reagujemo sa malom dozom odbojnosti, jer nas reč asocira na nedostatak emocija, treba razmotriti njihov pozitivan uticaj kada su deo ambujenta dnevne sobe.

U koliko se odlučite za nameštaj moderanih linija u nijansama plave boje, koja je prva u nizu hladnih boja, moramo znati da ona zapravo donosi isceljujuću energiju umirenja, kao što je to slučaj sa ležajem VEGA. Kada ovakav komad nameštaja smestimo u dnevni boravak belih zidova, možemo računati da će uticaj beline zidova probuditi u nama i dodatnu jasnoću misli i osećanja. Kako bismo održali osećaj svežine i čistote, uvek se možemo opredeliti i za klub sto bele boje i modernog dizajna, kao što je slučaj sa klub stolom JESSICA.  Živahnost u ambijent uvek možemo uneti dekorom sa geometrijskim šarama, bilo da je reč samo o jastučićima ili možda tepihu ili tapetama.

Veliko prolećno spremanje (lll deo - Dnevni boravak)

Ukoliko raspolažemo prostorom većih dimanzija, a reč je o dobro osvetljenom ambijentu, onda se možemo usuditi i za kombinaciju hladnih boja, poput tamno zelenih zidova (koja u sebi nosi veću količinu plave) i ljubičastog nameštaja za sedenje, poput ugaone garniture ELENA.

Ljubičasta boja, u svojim svetlijim ili tamnijim nijansama, pored umirujućeg efekta, ima i efekat podržavanja autentičnosti i dostojanstva. Ovakvoj dnevnoj sobi možemo dodati sitnije komade nameštaja, poput komode ADDA 3K4F i klub stola u kombinaciji bele, kao što je klub sto ATRIA, a što daje dovoljnu dozu topline potrebnu svakom većem ambijentu.

Veliko prolećno spremanje (lll deo - Dnevni boravak)

Ukoliko se opredelimo da kombinujemo hladne i tople boje, onda je jedan od primera sa najboljim psihološkim uticajem boja na nas kombinacija tamno plavih zidova i nameštaja za sedenje u narandžastoj boji, poput ležaja DALI. Narandžasta boja izaziva i emocionalnu toplinu, ali i podstiče dobro raspoloženje, koncentraciju i kreativnost. Oker, sive ili bež nijanse dekora, uz ovakvu kombinaciju zidova i ležaj DALI, doprinose neophodnom, kako koloritnom, tako i energetskom balansu u prostoru.

Kombinovanje boja različitog dela spektra u ambijentu dnevne sobe, kao i različitih nijansi iste boje, treba obaviti sa dosta pažnje i dati bojama mogućnost da budu pozitivan podsticaj na naš emocionalni segment života.

Kada govorimo o usklađivanju detalja u prostoru dnevnog boravka, prema rečima naših dizajnera, važno je da se podsetimo nekih opštih pravila, koja, iako na prvi pogled mogu izgledati sitna i manje bitna, ipak daju svoj pečat ambijentu. Ukoliko imamo skromno iskustvo u dizajnu enterijera predlog je da biramo iste boje metalnih detalja u vidu nožica, dekoracije ili ručki, jer ovako usklađeni detalji daće dozu luksuza ambijentu.
Takođe, po njihovim rečima, važno je da izbegavamo kombinaciju različitih dekora drveta. Pored toga što može ostaviti utisak da je nameštaj u našem dnevnom boravku kombinovan bez smisla i stila, takođe ostavlja i utisak dezorganizovanosti koja loše utiče na naše raspoloženje. Ukoliko su nam podovi u dnevnom boravku svetli, ideano je da i kroz nameštaj provučemo istu ili sličnu nijansu.

I za kraj, kao poslednju opštu preporuku na ovu temu, dizajnerski tim Forma Ideale nam predlaže da smelo koristimo ogledala. Ogledala reflektuju svetlost i dodatno čine ambijent svetlijim, što ima poseban benefit na sve one koji borave u ambijentu. Pogodna su za male prostorije, jer daju iluziju većeg prostora, a u velikim prostorijama mogu postati dominantni detalji koji su odraz modernog savremenog enterijerskog stila.

+ Share
this post

 

PREPORUKA

Istaknite estetiku modernog nameštaja atraktivnom dekoracijom zidova

Istaknite estetiku modernog nameštaja atraktivnom dekoracijom zidova

Prilikom uređenja enterijera, čak i manje promene mogu da naprave…
Uživanje u lepo dekorisanom prazničnom ambijentu

Uživanje u lepo dekorisanom prazničnom ambijentu

Praznici su uvek povod da dom dodatno dekorišemo i unesemo poseban duh…
Omiljeni baštenski komadi za uživanje u proleću

Omiljeni baštenski komadi za uživanje u proleću

Dvorište, terasa ili balkon su sastavni deo i produžetak životnog…
Bele komode – Spoj funkcionalnosti i elegancije

Bele komode – Spoj funkcionalnosti i elegancije

Odabir komode za dom može biti izuzetno težak zadatak, posebno ako…
Plava sofa kao centar pažnje atraktivnog enterijera

Plava sofa kao centar pažnje atraktivnog enterijera

Komad nameštaja u nekoj intezivnijoj i atraktivnoj boji unosi veliku…

Pratite nas

Trenutna verzija Vašeg pretraživača ne podržava sajt formaideale.rs

Potrebno je instalirati najnoviju verziju pretraživača.

Na zvaničnim sajtovima možete potražiti najnoviju verziju pretraživača.

edge chrome firefox safari
Pridružite se našem Viber kanalu

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje usluga u skladu sa Politikom privatnosti. Nastavkom korišćenja našeg sajta, slažete se sa upotrebom kolačića.

Slažem se